All Roads Truck Driver Training Logo
HR Drivers Licence  
HC Drivers Licence  
MC Drivers Licence  

Q & A for Learners Permit

Answer 10 questions from the following questionnaire (8 out of 10 correct for a pass):
 

1. Question: What is the maximum mass that may be carried on a single axle with dual tyres other that an omnibus?

Answer: 9000kg
 

2. Question: What is the maximum speed limit in the built -up area unless otherwise indicated, for a vehicle that weighs more than 4.5 tonnes?

Answer: 50km/h
 

3. Question: What is the maximum permissible height of a vehicle and its load, other that a livestock trailer?

Answer: 4.3 metres
 

4. Question: A heavy vehicle of which the mass, together with any attached trailer and the total load carried (if any), exceeds 12 tonnes is compelled to carry certain emergency equipment, if outside a built up area.  What is this equipment?

Answer: 3 portable warning signs complying with the relevant Australian Standards.
 

5. Question: What is the permissible width, including the load, of any vehicle?

Answer: 2.5 metres
 

6. Question: What are the requirements in regard to any extra mass or oversize permit which may be issued?

Answer: The permit must be carried in the vehicle and be produced on demand when requested by any police officer or other authorised person.
 

7. Question: When must a trailer be equipped with break away brakes?

Answer: Where the gross mass exceeds two tonnes or it is a semi-trailer or pole type trailer.
 

8. Question: What is the maximum speed limit for a vehicle, the gross vehicle mass of which taking into account any trailer attached and including the total load carried, is more than 12 tonnes?

Answer: 100 km/h.
 

9. Question: Is it permissible to tow a trailer behind an articulated vehicle?

Answer: Not without the written permission of the Commissioner of Main Roads.
 

10. Question: What are the provisions with regard to condition of mudguards?

Answer: They shall be in good condition, free from cracks and sharp or jagged edges.
 

11. Question: What is the maximum permitted length of an articulated vehicle and its load?

Answer: 19.0 metres
 

12. Question: What is the permissible overall length, including the load, of any rigid vehicle, other than an omnibus?

Answer: 12.5 metres
 

13. Question: What is the maximum mass that may be carried on a single axle with single tyres, other than an omnibus?

Answer: 6000kg
 

14. Question: What must you do when you desire to carry an overwidth, overheight, or overlength load or a load exceeding that for which the vehicle is licensed?

Answer: Obtain a permit from the Commissioner of Main Roads, or appointed agent.
 

15. Question: If you are hauling a load greater than your licence permits, what may you be compelled to do in relation to the overload, either where you are stopped or at a specific place?

Answer: Off load the excess.
 

16. Question: Regarding vehicle weight, what information is printed on the registration sticker for a vehicle licensed as a goods vehicle? 

Answer: Gross Vehicle Mass (GVM), Gross Combination Mass (GCM) and Manufacturers Gross Combination Mass (Man-GCM).

17. Question: In the event of a disabled heavy vehicle being left on a carriageway outside a built-up area during the hours of darkness, in what position must the portable warning signs be placed

Answer:  One sign must be placed beside the vehicle, and one each to the front and rear at a distance of not less than fifty metres or more than one hundred and fifty metres. Wherever practicable, at least one sign must be visible to an approaching driver at a distance of not less than two hundred metres.